Ga naar hoofdinhoud

Als het voor jou belangrijk is dan denk ik mee in duurzame keuzes. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een uitvaart voorbereidt. Toch zijn er vele aspecten en mogelijkheden om de zogeheten ecologische voetprint te verkleinen.

Verzorgen en kleden

Bij de laatste zorg voor een kind of volwassene, gebruiken we zo duurzaam mogelijke materialen. Als het je aanspreekt, dan kun je voor de kleding synthetische materialen vermijden.

Cremeren of begraven

Beide opties hebben hun eigen milieuaspecten. Voor cremeren wordt veel gas gebruikt, wel is er in Almere een mogelijkheid voor een elektrische oven.
Voor begraven wordt grond in gebruik genomen. Natuurlijk kun je ook denken aan een natuurbegraafplaats, zoals het prachtige Geestmerloo in Koedijk. Daar staat het landschappelijk belang én het gebruik van natuurlijke materialen voorop. Lia is hier nauw bij betrokken en ze kan je hier veel over vertellen.

Kisten, baren en waden

Duurzame keuzes zijn manden en mandjes van materialen als wilgenteen of waterhyacint. Of een kist van massief hout dat uit Nederland komt. Een baar is van beide materialen mogelijk en er zijn ook kartonnen kisten (niet in elk crematorium toegestaan).

De stof voor de bekleding of voor een wade of doek is bij voorkeur van hennep, bamboe of linnen. Wat betreft een wade, kunnen wij je voorlichten over mogelijkheden, óók wat je zelf kunt maken.

Vervoer

Op de dag van de uitvaart met naasten en gasten op pad. Met elkaar kunnen we kijken of er zo min mogelijk verplaatsingen zijn door het afscheid op één locatie te laten zijn, of dat er met elkaar samen gereisd wordt. Ook is een uitvaartbus mogelijk. Daarnaast bieden wij als exclusieve service een elektrische rouwauto aan.

Aspecten als bloemen of catering

Misschien zijn dat niet de aspecten waar je snel aan denkt als het gaat om duurzaamheid. Je kunt nadenken over bloemen uit eigen tuin of veldbloemen. Ook beperk je de hoeveelheid bloemen door bijvoorbeeld aan gasten een enkele, onverpakte bloem te vragen.

De catering kan biologisch, we werken met fijne cateraars samen die in deze regio werken.

Grafmonument

Voor veel grafmonumenten wordt graniet gebruikt gedolven in verre landen. Er zijn andere mogelijkheden waarover wij kunnen vertellen én er is een onderneming die grafmonumenten hergebruikt.

Tot slot

Duurzaamheid heeft, wat ons betreft, niet alleen met het milieu te maken. Het staat voor ons voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Eerlijk en transparant zijn, samenwerken met betrouwbare partners die ook naar duurzaamheid streven en respect hebben voor mensen.

Back To Top